Opnå de bedste resultater når du koger ris

riskoger

Vi forklarer derefter præcis, hvor længe du skal koge den, så dine ris bliver fejlfri hver gang. Det er ikke alle, der ved, at der er forskel på at koge hvide, brune, jasmin- og basmatiris, og der findes mange forskellige metoder til at tilberede hver type ris. Vi forklarer, hvilken metode der er bedst til hver type ris, så du kan få et perfekt resultat hver gang.

Så hvis du er træt af ukogte eller klamme ris, der hænger sammen i en klump, så følg vores enkle tips for at lave perfekt fluffy ris hver gang eller prøv en riskoger.

1. Vælg den rigtige gryde til at tilberede dine ris på

Der findes to hovedtyper af gryder til kogning af ris: konventionelle gryder med låg og non-stick stegepander. Hvis du bruger en traditionel gryde med låg, lukker den mere varme inde, hvilket er med til at skabe fluffy korn, når de koges korrekt. Men hvis der spytter noget ud under kogningdet kan beskadige pandens non-stick-belægning, så det er bedre at bruge en pande med non-stick-belægning.

2. Mål, hvor meget ris og vand du skal tilsætte til din pande

De fleste pander har målemærker på indersiden, hvilket gør det nemt at få et lige stort forhold mellem ris og vand, hver gang du laver mad. Hvis du ikke har nogen målemærker, skal du bare bruge en lille kop eller et glas, der har et volumen på præcis en kop – på den måde ved du med sikkerhed, at du har tilsat den korrekte mængde vand til den mængde ris, du vil koge. Hvis der ikke er nogen markeringer på din gryde, skal du passe på ikke at fylde for meget vand i den, da dine ris ellers kan blive grødet eller overkogt.

3. Husk salt og smør

Tilsæt salt eller smør til dine ris, når de er kogt, afhængigt af hvilken type ris du bruger, og hvor meget smag du ønsker i din ret.

Hvis du koger hvide ris, skal du tilsætte en knivspids salt før kogning for at fremhæve smagen. Hvis du koger brune ris, anbefales det ofte at tilsætte smør, fordi det hjælper med at forhindre, at kornene klistrer sammen. Hvis din opskrift alligevel kræver smør, er der dog ingen grund til at tilsætte ekstra smør, da det vil gøre din ret for fedtet. Når du koger jasmin- eller basmatiris, skal du undgå at tilsætte krydderier før kogning, da dette kan resultere i grødet ris eller ris med stivelsesholdig smag, som ikke smager særlig godt, når de serveres. Den bedste en anden måde at give risene mere smag på er at servere dem sammen med en krydret eller aromatiseret ret, f.eks. karry.

4. Kog dine ris i den rigtige tid, så de bliver perfekte hver gang

Hvide ris skal koges med et forsigtigt opkog, indtil alt vandet er fordampet, og der kommer små huller på overfladen af hvert enkelt korn. Dette tager normalt omkring 15-20 minutter fra start til slut, afhængigt af den type og mængde ris, du bruger. Brune ris tager længere tid – ca. 30-40 minutter for de fleste typer brune ris, selv om dette kan variere afhængigt af, hvor længe du skyller dem før kogning. Til jasmin- eller basmatiris skal du bruge meget lav varme og røre konstant for at undgå, at