Værd at vide om korrekt pasning af kaniner

kanin og ælling

Hvis du overvejer at anskaffe dig en kanin, så læs denne artikel grundigt igennem først. Kaniner er nemlig ikke et nemt valg af kæledyr, der bare sidder i et bur og ser nuttet ud og som skal fodres en gang om dagen og have muget ud en gang om ugen. Det er et forkert syn på kaninen, som ellers har været normen i Danmark i mange år, hvorfor mange har holdt kanin på denne måde uden at tænke over, at det faktisk er skadeligt for kaninens helbred.

Kaniners naturlige instinkter

Kaniner har et forholdsvist stort territorie, når de lever i naturen. De har brug for masser af plads til at udføre deres naturlige adfærd med at sprinte afsted, hoppe, lave badutspring, gnave og grave. Afholder man kaninen fra at følge sine naturlige instinkter, vil det have både fysiske og psykiske konsekvenser for kaninen. Det er blevet påvist i flere undersøgelser, hvor der blandt andet blev målt et højt niveau af adrenalin i blodet hos kaniner, der sad indespærret i et bur, og nogle kaniner viste tegn på depression.

Det kan også give fysiske skader på kaninen, hvis den sidder stille i et bur i mange timer i døgnet. Røntgenundersøgelser har vist skader på rygraden hos bur-kaniner, simpelthen som en skade affødt af inaktivitet. Det er derfor vigtigt, at der gennem oplysning ændres syn på den måde, vi danskere holder kanin på. Flere og flere er heldigvis blevet klogere og er begyndt at holde kaniner på en ordentlig måde.

dreng der leger med kanin
Kid playing lovely baby rabbit

Hold kanin på linje med hund og kat

Den mest optimale måde at have kaniner på, er ved at holde dem som et familiemedlem på lige fod med en hund eller en kat. Du kan enten indrette en udendørs voliere eller lade kaninen rende frit i huset. Laver du en voliere, så er det vigtigt, at der er masser af plads, som kaninen kan boltre sig på. Den skal helst være over 10 kvadratmeter og med en god højde, så kaninen kan hoppe og stå på bagben uden at nå toppen. Det er også vigtigt, at der er et isoleret hus, som kaninen kan gå i om vinteren, og at der er masser af halm derinde.

Har du kaninen indenfor, giver du den en toiletbakke, som den kan besørge i. Denne tømmes dagligt, da kaniner er renlige dyr, som ikke vil gå på et ulækkert toilet. Pøller den ved siden af, så læg pøllerne i toiletbakken, så den ved, at det er toilettet. Neutralisering hjælper også mod urenlighed. Afskærm kaninen fra alle ledninger, der kan udgøre en potentiel fare for kaninen. Giv den noget at aktivere sig med og stille sine naturlige behov:

  • Frugtgrene
  • Masser af hø
  • Kaninlegetøj
  • Papkasser, toiletruller eller andet til tidsfordriv
  • Sandkasse med lufthuller

Du kan ikke fjerne kaninens naturlige adfærd, så det gælder om at stille disse ting til rådighed, så den ikke laver uønsket adfærd. Husk også at sætte dig ind i, hvad kaniner ikke tåler at indtage. De har brug for fri adgang til hø, afmålte kaninpiller samt grønt.