Momssatsen i England efter Brexit – hvad skal du forvente?

momssats England

Som handelspartnere med England kommer Brexit til at have en effekt på dit liv som privatperson. Det gælder både de varer, du køber i danske butikker, men også de varer, der nu ikke længere er tilgængelige på samme måde som før, fordi du købte dem via engelske websites.  

Som du nok ved, er Storbritannien ikke længere en del af EU fra den 1. januar 2021, hvilket har indflydelse på dig som turist, men også for dig som privatperson, når du handler på nettet.  

Hvis du vil blive klogere på netop denne indflydelse, og hvad du skal forvente fremadrettet, så kan du blot læse mere her. 

Nethandel fra Storbritannien 

Som privatperson vil du nok mærke den største forandring i forbindelse med nethandel fra Storbritannien. Her skal du nemlig være opmærksom på varens pris og oprindelse, inden du taster koden til kortet og gennemfører handlen. Det er nemlig disse to ting, der har indflydelse på, hvorvidt der kommer ekstra udgifter oven i prisen for selve varen.  

Momssatsen i England 

Momssatsen England er beregnet ud fra den danske moms. 

Hvis du køber en vare eller flere varer fra England til en pris på mere end 80 kr. uden fragt, skal du betale den danske moms. Denne beregnes af varens pris, fragten og den eventuelle told, da den ligger på 25%. Altså bliver den 25% ekstra oveni den eksisterende pris. 

Dog er der en række varer, som du altid skal betale moms på: spiritus, vin, øl, tobaksvarer (fx cigaretter), parfume og eau de toilette. Dette gælder, uanset hvor meget du køber, hvorfor du altid skal lægge 25% af prisen oveni for at få den pris, som du skal betale. 

Told  

Udover ændringer i momssatsen, skal du også være opmærksom på tolden, og det er her varens oprindelse bliver relevant – det er nemlig ikke altid, at du skal betale told for dine varer. 

Hvis du køber varer for mere end 1150 kr., og du kan dokumentere, at varerne har oprindelse i Storbritannien, slipper du for at betale told som hovedregel. Hvis ikke du kan garantere, at varerne oprindeligt kommer fra Storbritannien, skal du til gengæld betale en told, der afhænger af den vare, som du har købt. 

Dog behøver du ikke at bekymre dig om told, hvis du blot køber for mindre end 1150 kr. hver gang, hvorfor det kan anbefales, hvis du har nok i at bekymre dig om momssatsen i England.  

Et eksempel på en vare, der ikke har oprindelse i Storbritannien 

I og med momssatsen i England er svær at undgå, er det i stedet en fordel at forsøge at spare tolden væk, hvis du køber fra England.  

Men hvis nu du køber en vare eller flere varer for mere end 1150 kr., hvordan ved du så, om du skal betale told?  

Den nemmeste måde er ved at kunne gennemskue oprindelsesstedet. Oprindelsesstedet bestemmes af det sted, hvor varen er produceret. Derfor er et par sko, der sælges i en engelsk webshop, men er produceret i Kina altså ikke toldfri.