Arveregler – hvem kommer til at arve dig?

arveregler

Har du tænkt over hvad der sker når du dør? Hvem kommer til at arve dig? Der er forskellige regler, når det kommer til arv. Hvis du ikke har lavet et testamente, så kommer det til at blive bestemt af arvereglerne.  

Hvem der kommer til at arve efter dig afhænger om du er gift eller ikke er. Hvis du ikke er gift, så arver dine slægtninge efter dig. Hvis du er gift, så kommer din ægtefælle til at arve efter dig. Inden du dør, så er det en god idé at du lærer om de forskellige arveregler, på denne måde ved du hvem der får hvad, og hvis du ikke er tilfreds med dette, så kan du ændre det, ved at skrive et testamente. 

Slægtsarv 

Hvis du ikke er gift, og ikke har skrevet et testamente, så er det dine slægtninge som kommer til at arve dig. Disse er delt ind i tre forskellige klasser, alt efter deres relation til dig.  

Den første klasse består af dine børn, børnebørn, oldebørn også videre. Hvis du dør, kommer de til at arve dig først, de har nemlig første prioritet, grundet at de er tættere beslægtet end andre. Hvis du ikke har nogle arvinger i denne klasse, det vil sige at du ikke har børn, eller børnebørn, så kommer den anden klasse til at arve dig. 

Den anden klasse består af dine forældre, søskende, nevøer/niecer også videre. Hvis du ikke har nogle af disse, altså ikke ar nogle arvinger den anden klasse, så går arven videre til den tredje klasse. 

Den tredje klasse består af dine bedsteforældre og dine forældres søskende. Hvis du ikke har nogle arvinger i denne klasse, så går din arv til staten. Hvis du ikke vil have dette, så bør du skrive et testamente, og selv bestemme hvem der skal arve dig. 

Ægtefællearv 

Hvis du til gengæld er gift, så er det din ægtefælle som kommer til at arve alt, med mindre I har børn. Hvis I har børn kommer de til at arve 50%.  

Dette betyder at du og din ægtefælle har børn, og du dør, så kommer din ægtefælle til at arve 50%, og de resterende 50% vil blive delt ligeligt mellem jeres børn.  

Hvis du ikke er tilfreds med dette, så er det nødvendigt at skrive et testamente, da det ovenstående er skrevet i arveloven, og derfor kun kan ændres ved at skrive et testamente. 

Testamente 

Et testamente giver dig muligheden for at bestemme hvem der helt præcist kommer til at arve hvad. Loven siger at testamentet bestemmer, og derfor bliver arvereglerne ignoreret. Dette betyder at hvis du ikke snakker med dele af din familie, så kan du vælge at de ikke kommer til at arve noget, og din arv kun går til den del af familien du stadig har kontakt med. 

Det kan også være at du ikke har familie tilbage, og derfor gerne vil have at dine venner arver dig. Så kan du også skrive dette i dit testamente.